Hvorfor prioriteres foreningsliv over fysisk skoletid i en Corona-genåbning?
Hvad er det spejder og foreningsliv kan ? Jeg skal prøve at komme med et bud....
Artiklen her tager udgangspunkt i mit liv som spejder og mine refleksioner som Gruppeleder under et år med Corona.
"Man ved ikke hvad man har før man mister det" siger et gammelt mundhæld. Jeg viste at spejderlivet og spejderidden kunne og kan noget særligt. Mine er erfaringer fra det forgangne år har fået mig til at løfte blikket og erkende vigtigheden af at vores identitetet er bygget af flere facetter og nuancer end blot arbejde og familie-titel. Vi står som individer stærkere og trives bedre med et "flere-punkts-fundament" for vores identitet. Det gælder især også for børn og unge under opvækst og udvikling. Det er vidst den samme erkendelse vores nationale politikere, ekspertgruppen og sundhedstyrelsen er nået frem til.
Så hvad gør vi i Pionererne ? Vi sætter straks i gang med det vi er bedst til, at lave godt spejderarbejde for børn, unge og voksne på Sydfyn.
Fællesskab, kammeratskab og tilhørsforhold har altid været vigtig i spejdergruppen. Alle er velkomne og vi efterlever en tanke om "tillid til hinanden" og "fornøjelse over forskellighed." Det skal være sjovt og give glæde i livet at være medlem af spejdergruppen Pionererne.
Vores foreningsaktivitet tager udgangspunkt i spejderideen. (Link: https://dds.dk/artikel/spejderideen)
Spejderideen beskriver vores formål, vores metode og vores principper.
Pionererne tager - som resten af Det Danske Spejderkoprs - imod børn, unge og voksne, som vil gøre sit bedste for at leve op til og holde spejderloven.
Spejderloven
Den, der er med i spejdernes fællesskab, gør sit bedste for
- at finde sin egen tro og have respekt for andres
- at værne om naturen
- at være en god kammerat
- at være hensynsfuld og hjælpe andre
- at være til at stole på
- at høre andres meninger og danne sine egne
- at tage medansvar i familie og samfund
SPEJDERMETODEN
Spejdermetoden består af syv lige vigtige elementer, som i samspil gør spejderarbejdet særligt. Metoden beskriver, hvordan vi arbejder, når vi skaber aktiviteter og oplevelser, for at hver spejder bedst muligt udvikler sig i retning af Det Danske Spejderkorps’ formål. (Link: https://dds.dk/artikel/formalet)
- Spejderlov og -løfte
Vi har et fælles værdisæt og gør vores bedste for at leve efter det.
- Patruljer
Vi løser opgaver og udfordringer i små selvstændige fællesskaber.
- Learning by doing
Vi eksperimenterer og handler for gennem oplevelser og refleksion at lære nyt.
- Samfundsengagement
Vi forholder os til vores omverden og er i levende samspil med den.
- Medbestemmelse
Vi har alle mulighed for indflydelse på og ansvar for aktiviteter og oplevelser.
- Friluftsliv
Vi lever, leger og lærer i naturen, hvor vi er stille, vilde og nysgerrige.
- Personlig udvikling
Vi udfordrer os selv og hinanden, så indsats fører til, at vi hver især udvikler os.
Spejder er en social og fællesskabs-orienteret friluftsaktivitet, der har omdrejningspunkt for personlig udvikling ved at tage medansvar for andres udvikling.
Der er fokus på både krops og sind, alvor og sjov.
Vi dyrker demokratiske værdier og demoktratiske traditioner.
Så når man (vores nationale og lokale politiker) skal "genstarte" et samfund efter en sundhedskrise a la en pandemi, og skal sætte betydeligt og alvorligt ind over for en ungdomsgeneration (og voksne) der har måtte sætte deres liv på pause. Indeholder fritidsaktiviteterne, de fysiske, som de sociale, foreningslivet og især spejderlivet en hel del af de "ikke økonomikse"-værdier man gerne vil søge for der kommer med videre ind i den nye fremtid og den nye samfundform vi går ind i. Et år er gået og forandringerne har alle steder været så mange at "tilbage til 2019-versionen" forlængst er passeret. Foreningslivet og især socialt orienteret aktiviteter har en stor betydning for den mentale, sociale og fysiske helbred - også for de børn og unge for hvem et år med påtvunget familietid ikke har været lykken.
Vi glæder os til igen at være med til at gøre en forskel. Vi glæder os til Sjov, latter og smil, vi glæder os til frisk luft og seje oplevelser. Vi glæder os til at møde dig og dit barn og byde jer velkommen i Pionererne.
Fra Mandag den 1. marts 2021 starter spejderaktiviteterne i fysisk form i Pionererne igen.
Mandag 16.30-18.30 for de 6-12 år (deles i hold af 25 efter alder på særskilte områder)
Onsdag 18.00-20-00 for 12 - 23 år (deles i hold af max 25 efter alder på særskilte områder)
Har man som voksen lyst til at prøve kræfter med friluftlivet er man også velkommen. Kontakt Gruppeleder Lene Krogh-Nielsen